Hashing en hashrate - wat is het?
Op onze mining pagina's wordt regelmatig gesproken over de hashing en hashrate. Maar wat is dit nu eigenlijk?
Kort gezegt zegt de hashrate hoe krachtig een cryptocurrency miner is. Het is een parameter die aangeeft hoe vaak per seconde mining hardware een hash uit kan voeren.
Wat is een hash?
Een hash-functie een wiskundig proces dat een invoer van gegevens van elke grootte of lengte ontvangt, hier een bewerking op uitvoert en vervolgens gegevens van een vaste grootte/lengte produceert.
In een meer concreet voorbeeld kun je een reeks letters van een willekeurige lengte als invoer nemen. Na de omzetting zal hier een reeks van letters met een vaste lengte uit komen. Of de input nu een enkele letter, een woord, een zin of een boek is, de uitvoer zal altijd dezelfde lengte hebben. Wanneer er slechts één cijfer of getal wijzigt, verandert de uitkomst van de hash compleet.
Gebruik van hashes bij wachtwoorden
Een algemeen gebruik van hashfunctie vindt plaats bij het opslaan van wachtwoorden.
Wanneer je een account heeft bij een een (veilige) webwinkel, wordt het wachtwoord door een hashfunctie geleid en wordt de versleutelde hash van het wachtwoord opgeslagen. Wanneer je inlogt met je wachtwoord, wordt opnieuw deze hashfunctie uitgevoerd op het ingevoerde wachtwoord. Komt de uitkomst overeen met de opgeslagen hash? Dan is het wachtwoord in orde.
Dit betekent wanneer een hacker toegang heeft gekregen tot de database met de opgeslagen hashes, deze niet alle wachtwoorden in handen heeft maar enkel de hashes. Het is praktisch onmogelijk hashes terug te herleiden naar het wachtwoord!
Gebruik van hashing in blockchain-technologie en cryptocurrency
In het bitcoin-protocol worden hash-functies gebruikt om nieuwe transacties in de blockchain te schrijven. Bij Bitcoin-mining zijn de inputs voor de hash alle meest recente, nog niet bevestigde transacties. Daarnaast worden nog enkele extra gegevens meegestuurd met betrekking tot de tijd en nog wat andere technische zaken.
Om Bitcoins te minen, moeten miners de invoer vinden. Dit is dus de lijst van alle meest recente transacties die moeten worden geverifieerd.
Zodra een miner de invoer (het 'block') vindt, wordt deze naar het blockchain netwerk verzonden en worden de transacties in het block geverifiëerd. De miner ontvangt een beloning voor het leveren van zijn geleverde rekenkracht.
De enige manier om een dergelijke waarde te vinden en de beloning te verdienen, is door brute force kraken. Doordat bij toenemende drukte ofwel populariteit van een coin de moeilijkheidsgraad van de versleuteling ook toeneemt, is steeds meer rekenkracht vereist. Daarom wordt er continu snellere hardware ontwikkeld om de hashes snel te kunnen berekenen.
Hashrate
De bitcoin community wil dat er iedere 10 minuten een blok 'gevonden' wordt door de miners. Doordat er steeds meer miners bij komen en de rekenkracht van miners verder toeneemt worden de hashing berekeningen sneller opgelost. Om dit te compenseren wordt van tijd tot tijd de moeilijkheidsgraad verhoogd. Hierdoor duurt het weer langer voordat er een blok gevonden is. Hierdoor is er steeds meer 'hashing power' benodigd.
Hashing power wordt uitgedrukt in hashes per seconde, oftewel het aantal berekeningen dat een miner per seconde uit kan voeren om de wiskundige som brute force te kraken. Dat wordt zo genoteerd:
- 1 kH/s is 1,000 hashes per seconde
- 1 MH/s is 1,000,000 hashes per seconde
- 1 GH/s is 1,000,000,000 hashes per seconde
- 1 TH/s is 1,000,000,000,000 hashes per seconde
- 1 PH/s is 1,000,000,000,000,000 hashes per seconde
MOGELIJK OOK INTERESSANT
Mining - uitleg over mining en mining hardware
Hardware wallets - de veiligste manier om je coins op te slaan
Het laatste nieuws - blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op cryptogebied!
Welke coins zijn er? - uitleg over de bekendste cryptocurrencies