Meer coins in een wallet
Multi-currency wallets
Last update: 11-3-2018
Als je aan cryptocurrency begint, is het zaak ervoor te zorgen dat je je munten veilig op kunt slaan. Voor alle cryptomunten, bitcoin en de vele altcoins, zijn hier zogenaamde wallets voor. Vaak kun je per coin ook nog kiezen uit verschillende soorten wallets. Zo zijn er desktop wallets, web wallets (als MyEtherwallet), mobiele wallets en hardware wallets. Over het algemeen werken die best goed, maar wordt het onoverzichtelijk wanneer je meerdere coins in je bezit hebt en een waslijst aan wallets moet bijhouden.
Maar daar zijn oplossingen voor, en die gaan we hier bespreken!
Hardware wallets
Eén van de oplossingen is het aanschaffen van een hardware wallet. Dit is een USB-apparaatje waarmee je op een zeer veilige manier toegang kunt krijgen tot wallets voor verschillende coins. Deze coins worden niet opgeslagen op deze stick, deze zorgt er enkel voor dat je ze op de meest veilige manier kunt benaderen.
De coins welke ondersteund worden verschillen per wallet. Alle populaire coins als Bitcoin, en Ethereum worden door iedere hardware wallet ondersteunt. Voor de wat kleinere coins moet je goed kijken naar de specificaties. Zo kun je op een Ledger bijvoorbeeld heel veel coins opslaan, maar geen NEO. En Trezor ondersteunt minder coins maar wél NEO. Let daar dus goed op bij je keuze!
Voordelen hardware wallets
- De veiligste methode
- Meerdere wallets via één stick benaderbaar (welke wallets afhankelijk van type hardware wallet)
- Herstelfunctie, mocht je hardware wallet kwijtraken of gestolen worden
Nadeel hardware wallets
- Ze kosten geld (tussen ca. 50 en 200 euro)
Multi-currency wallets
Een andere, goedkopere manier is het gebruikmaken van multi-currency wallets. Dit zijn gecombineerde wallets waarin meerdere coins kunnen worden opgeslagen. Deze zijn er voor vele besturingssystemen als Windows, OSX, Android, Chrome app en nog vele meer. Ook bij multi-currency wallets moet je opletten welke coins er worden ondersteund. Daarnaast worden alle gegevens op je telefoon, laptop of computer opgeslagen en zou een hack ervoor kunnen zorgen dat vreemden toegang krijgen tot jouw wallet. Wij raden niet aan grote hoeveelheden coins in dit soort wallets te bewaren.
Wij bespreken hier Coinomi, Exodus en Jaxx.
Veiligheid multi-currency wallets
Welke wallet je ook gebruikt, het is belangrijk om je altijd bewust te zijn van de risico's. Doordat je met een computer of telefoon bijna altijd verbonden bent met internet ligt het gevaar op de loer. Zorg er daarom voor dat je in ieder geval een malware en/of virusscanner hebt geïnstalleerd, gebruik de veiligheidsvoorzieningen van je apparaten zoals een pincode of vingerafdruk bij schermontgrendeling, en berg je 'backup phrase' veilig op! In dat geval kun je met een nieuwe installatie weer gewoon bij je wallets. Vaak is het ook mogelijk om je 'private keys' van alle coins te exporteren. Dit is ook zeker aan te raden, hiermee kun je altijd je coins terugkrijgen door deze in te laden in een andere wallet zoals My Etherwallet.
Coinomi
Coinomi is een populaire multi-currency wallet voor mobiele telefoons. Lange tijd is Coinomi een open-source app geweest, wat inhoud dat de code inzichtelijk en voor iedereen en zwakheden eenvoudig ontdekt kunnen worden door de community. Dit heeft vele voordelen, maar helaas heeft dit ook tot gevolg gehad dat kwaadwillenden ermee aan de haal zijn gegaan. Er zijn nepversies van Coinomi verschenen en mensen zijn hun coins kwijtgeraakt. Dit heeft het team ertoe doen besluiten de app niet meer open-source te houden.
Privacy en veiligheid
Desalniettemin is Coinomi een zeer goed alternatief als multi-currency wallet. Het is veilig, privacy is goed geregeld en de wallet is met zeer veel coins te gebruiken.
Privacy staat hoog in het vaandel. Er wordt geen enkele link gemaakt tussen je echte identiteit en je wallet. Je coins en de manier waarop je ze uitgeeft of verkrijgt zijn volledig anoniem. Er worden nooit privégegevens verzonden, Coinomi verbergt je IP-adres van de rest van de wereld wanneer er transacties worden uitgevoerd. Er worden geen gegevens gedeeld met overheden of instanties.
Om toegang tot de Coinomi app te krijgen heb je een password nodig. Mocht iemand je telefoon vinden met Coinomi open, dan is er nog niks aan de hand. Voor het uitvoeren van een transactie is wederom je password nodig. Voor het inzien of wijzigen van kritische zaken is te allen tijde een password of zelf de 'backup phrase' benodigd.
Coinomi ondersteunt nog geen multi-signature wallets en 2-factor authenticatie.
Gebruik - interface
De interface van Coinomi is zeer eenvoudig en simpel te gebruiken. De mogelijkheden spreken eigenlijk voor zich. Je ziet de waarde van je coins zowel in cryptovaluta als fiat per coin, maar ook het totaal. Ook transactiegeschiedenis en de knoppen voor het ontvangen en verzenden van coins zijn snel te vinden.
Een groot voordeel van Coinomi is dat er twee exchanges geïntegreerd zijn, ShapeShift en Changelly. Je kunt hiermee direct je coins verhandelen tegen een andere coin! Het werkt zeer eenvoudig en snel.
Welke coins
Coinomi ondersteunt verreweg de meeste coins van alle multi-currency wallets. Omdat er regelmatig coins bijkomen is een exact aantal lastig te noemen, maar het zijn er in ieder geval meer dan 200! Daaronder vallen uiteraard de meest bekende zoals Bitcoin, Ethereum, Litecoin en Bitcoin Cash. Ook worden ERC20 tokens ondersteund. De volledige lijst vind je hier.
Ondersteunde besturingssystemen
Coinomi is op dit moment alleen te gebruiken op het Android besturingssysteem. Wel is er sinds begin een IOS betaversie beschikbaar voor Apple apparaten. Aangezien dit nog geen volledig ondersteunde app is, raden wij aan hier voorzichtig mee om te gaan.
Exodus
Exodus is een desktop wallet welke halverwege 2016 werd gelanceerd. Het is daarmee een relatieve nieuwkomer op de markt van multi-currency wallets. Exodus is niet geheel open-source, maar delen zijn inzichtelijk via de github pagina. Je betaalt een fee per transactie. Deze fee gaat in zijn geheel naar het blockchain netwerk, het gebruik van Exodus is dus gratis. De fees zijn niet aan te passen, Exodus past de fees aan naargelang de transactiekosten op een blockchain netwerk stijgen of dalen. De fees zijn niet handmatig aan te passen.
Privacy en veiligheid
Over het algemeen kan gesteld worden dat het gebruik van Exodus veilig is. Er zijn echter enkele zaken welke we graag willen benoemen.
Per cryptocurrency krijg je maar één deposit-adres. Dit houdt dus in dat alle transacties van een bepaalde coin naar hetzelfde adres overgemaakt worden. Dit maakt het voor eenieder die dit adres kent eenvoudig om alle transacties van en naar je account te herleiden, en ook je totale hoeveelheid coins te zien.
Exodus accepteert eenvoudige wachtwoorden. Het is uiteraard aan de gebruiker om te zorgen voor een sterk wachtwoord, maar je wordt hier door Exodus dus niet toe gedwongen. Of dit een nadeel is, mag eenieder voor zichzelf bepalen. Het kan in ieder geval als risico worden gezien. Hier kun je testen hoe snel je wachtwoord gekraakt kan worden.
Exodus ondersteunt nog geen multi-signature en 2-factor authenticatie. Toegang tot het programma en het wachtwoord is dus voldoende om transacties te verrichten.
Gebruik - interface
Eén van de belangrijkste argumenten om Exodus te gebruiken is de geweldig mooie en goede interface. Deze werkt zeer intuïtief en zeer snel. Zelfs zonder ervaring met cryptocurrency kun je Exodus nog prima gebruiken! Hieronder een voorbeeld:
Welke coins worden ondersteund?
Exodus ondersteunt ca. 25 verschillende cryptocurrency coins. Uiteraard vallen hier de bekendere als bitcoin, ethereum en litecoin onder, maar ook ERC20 tokens kunnen ook naar Exodus worden gestuurd. Niet alle tokens zullen echter worden getoond in de app. Welke coins en tokens exact worden ondersteund vind je hier.
Ondersteunde besturingssystemen
Op dit moment is er alleen een desktopversie van Exodus. Deze is beschikbaar voor Windows, Apple Mac en Linux. Een mobiele versie staat nog niet op korte termijn gepland.
Exodus heeft relatief veel ruimte nodig en er zijn berichten van gebruikers te vinden die de app (te) traag vinden werken.
Jaxx
Jaxx is ontwikkeld door het Canadese bedrijf Decentral Inc en werd uitgebracht in 2014. Daarmee was het de eerste multi-currency wallet op de cryptomarkt. Jaxx is niet open-source, maar een deel van de code is wel in te zien. Onder het grote aantal gebruikers zitten vele mensen die de code doorgronden en eventuele risico's aan de kaak stellen.
De fees die je bij Jaxx voor een transactie betaalt variëren per coin, maar gaan altijd volledig naar het blockchain netwerk. Er blijft dus niks van de fee hangen bij Jaxx. Voor sommige coins kun je de fee instellen en kiezen tussen 'laag', 'normaal' en 'hoog'. Hoe hoger de fee, des te sneller de transactie uitgevoerd wordt.
Privacy en veiligheid
Jaxx heeft privacy hoog in het vaandel staan. Hierover kun je hier meer lezen. Samengevat komt het op het volgende neer: Registreren/inloggen niet nodig, naam en e-mail adres niet nodig, Jaxx kan niet bij je coins en private keys. Alles wordt lokaal opgeslagen.
Wat veiligheid betreft zit je bij Jaxx ook goed, maar lopen ze toch een beetje achter bij de concurrenten. Zo is er in 2017 is een gevaarlijke bug ontdekt, maar deze is ondertussen verholpen. De vereiste PIN van 4 cijfers voor inloggen en overmaken is aan de korte kant. Deze zou snel gekraakt kunnen worden als hackers het op je gemunt hebben. De filosofie van Jaxx is dan ook dat je je device waarop Jaxx geïnstalleerd is goed moet beveiligen. Denk hierbij aan een automatische vergrendeling na een bepaalde tijd zonder gebruik.
Ook ondersteunt Jaxx geen multi-signature wallets en 2-factor authenticatie.
Gebruik - interface
Ook Jaxx heeft een zeer mooie interface. Het is minimalistisch en erg duidelijk opgebouwd, wat het zelfs voor beginners zeer eenvoudig maakt in gebruik. Alle opties zijn makkelijk en snel te vinden en spreken voor zich. Er zijn verschillende verhalen te vinden van gebruikers die de app en desktop versies van Jaxx als langzaam ervaren, maar bij ons werkt het vlekkeloos.
Ook Jaxx heeft de exchange Shapeshift geïntegreerd, wat het mogelijk maakt om je coins direct om te zetten in een andere variant.
Welke coins worden ondersteund?
Ook Jaxx ondersteunt uiteraard de meest gangbare coins op de cryptomarkt, zoals Bitcoin, Ethereum en Litecoin. In zijn totaliteit ondersteunt Jaxx momenteel zo'n 60 cryptocoins. Je vindt de actuele lijst hier.
Ondersteunde besturingssystemen
Een ander groot voordeel van Jaxx is de ondersteuning voor vele besturingssystemen. Het is beschikbaar voor Android, Apple iOS (iPhone, iPad), Apple OS X (Macbook), Google Chrome (Chromebook), Windows en Linux. Iedere update van Jaxx is tegelijk beschikbaar op alle platformen.
Het is mogelijk om de Jaxx wallets op je verschillende apparaten te 'pairen'. Dit houdt in dat je je coins in je Jaxx wallet op deze verschillende apparaten kunt beheren. Dit is zeer eenvoudig in te stellen via de Tools -> Pair functie. Enkel het scannen van een QR-code van het andere apparaat is voldoende.
Conclusie
Ondanks dat Coinomi, Exodus en Jaxx veel op elkaar lijken, zijn er toch belangrijke verschillen te vinden. Wij hebben deze uitgesplitst in privacy / veiligheid, gebruiksvriendelijkheid, ondersteunde coins , ondersteunde platformen en mogelijkheden..
Veiligheid | Gebruiks-vriendelijkheid | Aantal coins | Mogelijkheden | Platformen | |
---|---|---|---|---|---|
Coinomi | ++ | + | ++ | + | - |
Exodus | + | ++ | - | +- | - |
Jaxx | +- | ++ | + | +- | ++ |
De conclusie is dat je met geen van deze apps slecht af bent. Wat iemand belangrijk vindt in een app kan echter per persoon verschillen. Daarom is het ook onmogelijk een winnaar uit te roepen. Onze voorkeur zou Coinomi zijn, omdat veiligheid naar ons idee voorop moet staan. De vele ondersteunde coins zijn een mooie bijkomstigheid. Indien je je coins op meerdere apparaten wilt beheren kun je eigenlijk niet om Jaxx heen. Exodus heeft de mooiste interface en is zelfs voor absolute beginners te begrijpen.
Aangezien alle apps gratis te gebruiken zijn kan het ook een goed idee zijn om er meerdere te proberen. Je kunt ze naast elkaar gebruiken.
Maar nogmaals: multi-currency wallets bewaren je private keys op je apparaten. De veiligheid is relatief en zeer afhankelijk van de beveiliging van je apparaat. Zet dus nooit grote bedragen op deze wallets!
Reactie plaatsen
Reacties