AirPlus, aanbieder van betaaloplossingen voor zakenreizen, gaat een spannend jaar tegemoet. Een grote overname en het verder ontwikkelen van digitale betaalmethoden beloven veel goeds. Zolang nieuwe EU-wetgeving geen roet in het eten gooit.
Betaalkaarten en datamanagement zijn niet de meest sexy onderwerpen in de zakenreisindustrie. Dat neemt niet weg dat er grote belangen spelen in de wereld van de betaaloplossingen. En er gaat veel geld in om. Vorig jaar rekenden de klanten van AirPlus zo’n 14 miljard euro af via de betaalkaarten van het Duitse bedrijf, met Lufthansa als enige aandeelhouder. Patrick Diemer, de hoogste baas van AirPlus, gaf onlangs in Amsterdam een toelichting op recente ontwikkelingen. Het wordt volgens hem een spannend jaar. “Nieuwe wetgeving van de EU zou de manier waarop AirPlus zakendoet weleens radicaal kunnen veranderen.”
Hoogtepunt voor AirPlus van het afgelopen jaar was de overname van BCC Corporate (BCCC), dat in België de uitgifte verzorgt van bedrijfskaarten van Visa en MasterCard. Onder BCCC vallen 100.000 zakelijke creditcards, AirPlus heeft er zo’n 500.000. “Het bedrijf past uitstekend bij onze organisatie,” zegt Diemer. “De overname maakt deel uit van onze groeistrategie in Europa, met de nadruk op virtuele en mobiele betaaloplossingen. Wij staan open voor meer acquisities.”
Maximumcommissie voor bedrijfskaarten
Maar er gloort niet alleen licht aan de horizon. Dat heeft vooral te maken met – mogelijk – nieuwe wetgeving vanuit de EU. Diemer: “Vorig jaar is een maximum gesteld aan de commissie die op transacties met consumenten-creditcards mag worden geheven, die is beperkt tot 0,3 procent van het transactiebedrag. Voorheen waren percentages van 1,2 of 1,3 heel gewoon. En nu is er sprake van dat ook voor bedrijfskaarten een maximumcommissie (cap) wordt ingevoerd. Momenteel geldt voor corporate kaarten vaak een transactievergoeding van 1,5 procent. Verlaging daarvan zou voor ons en alle andere ondernemingen die betaalkaarten uitgeven een enorme inkomstenderving betekenen. Producten en diensten die nu met de commissies worden gefinancierd, kunnen wij dan niet langer gratis aanbieden. Dat betekent dat wij zo’n 6000 contracten zouden moeten heronderhandelen.”
Bitcoin is een ‘dying concept’
Een ander aandachtspunt: de EU wil de veiligheid van het gebruik van creditcards vergroten. “Er is wetgeving in de maak dat voor iedere online banktransactie een code nodig is om er zeker van te zijn dat de persoon die de betaling wil verrichten ook daadwerkelijk de eigenaar van het betaalmiddel is,” zegt Diemer. “Dat is op zich een goede ontwikkeling. Maar voor de zakelijke reismarkt kan dit grote problemen geven. Travel management company’s (TMC’s) doen niet anders dan betalingen verrichten met andermans geld. Zij boeken en betalen voor hun zakelijke klanten vluchten, hotels, enzovoort. Ons AirPlus Company Account is gebaseerd op centrale facturatie, waarbij vluchten en hotels voor alle medewerkers van het bedrijf betaald worden met één virtueel creditcardnummer. Daarnaast is de timing van de betaling anders dan in de consumentenwereld. Vliegtickets bijvoorbeeld worden veelal niet direct afgerekend, maar staan ‘in de rij’ om op een later moment te worden voldaan. Deze manier van werken is in het belang van de corporate klant, maar zou door nieuwe wetgeving onmogelijk worden gemaakt.”
Daarom laat AirPlus in Brussel haar stem horen om voor zakelijke creditcards een uitzondering te maken. Nog deze zomer zal duidelijk worden of de noodroep van AirPlus en andere aanbieders van zakelijke betaalkaarten gehoor krijgt bij de EU. Deze ontwikkelingen vragen veel aandacht, relativeert Diemer. “Maar als bedrijf in de financiële dienstverlening heb je nu eenmaal te maken met uitgebreide regelgeving, die ook nog voortdurend in beweging is. Het toezicht van overheden op financiële instellingen is de laatste vijf jaar enorm toegenomen. Dat heeft mede te maken met de strijd tegen het terrorisme; dubieuze transacties moeten direct worden gemeld.”
Vanuit die optiek is Diemer ervan overtuigd dat er geen toekomst is voor de bitcoin, het nieuwe elektronische geld. Diemer noemt het a dying concept. “Ik ben er 100 procent van overtuigd dat het een kwestie van tijd is voordat regelgevers het gebruik van bitcoins zullen verbieden. De kans op witwassen en ander potentieel misbruik is te groot.”
Bron: Zakenreis.nl
Reactie plaatsen
Reacties