Vorige week nog heette het dat de splitsing van de digitale munt Bitcoin voorlopig werd vermeden, maar vandaag zou toch wel eens een nieuwe variant op kunnen staan: de Bitcoin Cash.
Je zou het muiterij binnen de bitcoingemeenschap kunnen noemen. Doordat de blockchain, het grootboek achter de Bitcoin, uit relatief kleine blokken bestaat van 1MB, duurt een transactie met bitcoins minstens een half uur.
Dat kan veel sneller, vonden enkele enthousiastelingen, door de blokken groter te maken. Dat heeft ook weer nadelen: je hebt meer computerkracht nodig om transacties te verwerken. En dat vonden sommige bitcoinpuristen een probleem: het zou het decentrale karakter van de Bitcoin kunnen aantasten. Het mijnen van nieuwe bitcoins vergt weliswaar krachtige systemen, voor transacties is dat (nog) niet het geval.
Voor- en tegenstanders verzamelden zich in Bitcoin Unlimited (voor afsplitsing) en Bitcoin Core (tegen). Een enkele handelaar was zelfs van plan om de handel in Bitcoin per 31 juli stil te leggen, wegens onzekerheid over de mogelijke splitsing. Terwijl juist handelaren belang hebben bij snellere transacties.
Een dezer dagen werd een compromis bereikt: door de blockchain aan te passen, door middel van een Bitcoin Improvement Proposal (BIP), kan de wachttijd aanzienlijk worden verkort. In november gaat men verder praten om de blokken te vergroten naar 2MB. De blockchain krijgt dan de dubbele capaciteit en kan sneller schalen.
De initiatiefnemers van Bitcoin Cash gaan een stap verder: zij introduceren vandaag al een nieuwe Bitcoin-variant, met blokken tot 8MB. Of daar meteen belangstelling voor zal bestaan moet worden afgewacht. De nieuwe munt is, hoewel afgescheiden van Bitcoin, nog weinig waard. Overigens kan iedere Bitcoin worden omgezet in Bitcoin Cash.
Het opsplitsen van cryptogeld is niet nieuw: dat gebeurde ook met de Ethereum. Maar nu dreigen er dus drie bitcoinvarianten te ontstaan, want de oude versie met 1MB-blokken zal niet verdwijnen. Deze fragmentatie zal zeker niet bijdragen aan de transparantie van Bitcoin.
De verdeeldheid over de nieuwkomer is groot. Wisselkantoren BitMEX, Bitstamp en Coinbase gaan voorlopig nog geen Bitcoin Cash aanbieden.
Bron: https://www.emerce.nl
Reactie plaatsen
Reacties