ALLES OVER WALLETS
Wanneer je besluit Bitcoins, Ethereum of andere cryptocurrencies aan te schaffen zul je deze ergens moeten bewaren. Dit doe je in een wallet. Een wallet is niets meer of minder dan een bankrekening voor je coins. Met een wallet is het mogelijk om coins en tokens te bewaren, ontvangen en verzenden naar andere gebruikers. De meeste coins hebben een officiële wallet.
Er zijn verschillende soorten wallets:
- Software wallets
- Web wallets voor een enkele cryptocurrency
- Web wallets voor meerdere cryptocurrencies (multi-currency wallets)
- Hardware wallets
Maar hoe werkt zo'n wallet nu? Is dit veilig? En wat zijn de verschillen tussen de verschillende soorten wallet? Op deze vragen zal hieronder wat dieper ingegaan worden.
HOE WERKT HET?
Je coins zijn niet echt opgeslagen in de wallet, deze zijn opgeslagen in het blockchain-netwerk. Welke hoeveelheid coins jij bezit staat in de public key (publieke sleutel). Deze public-key is een reeks van cijfers en letters en is dus de daadwerkelijke plek waar jouw Bitcoins opgeslagen worden. Je Bitcoin-adres, zeg maar je digitale bankrekening, is afgeleid van deze public key. Iedereen kan Bitcoin-adressen inzien en dus ook je saldo en transacties zien! Hier staan echter geen namen bij, het is wel grotendeels anoniem. Hier gaan we in de toekomst nog wat dieper op in.
Om de coins in een bepaalde public key (of rekeningnummer) te kunnen besteden zul je eerst moeten aantonen dat jij de eigenaar bent van de public key, oftewel het (versleutelde) wallet adres. Hiervoor wordt de private key gebruikt.
Bij iedere public key hoort dus een private key. Deze private key is, zoals het woord al zegt, privé! Het is dus zaak deze goed en veilig te bewaren. Wanneer je in het bezit bent van de private key behorende bij een wallet adres is het mogelijk overboekingen te verrichten.
Klink misschien complex, maar dat valt wel mee! Samengevat komt het hierop neer:
- Open een wallet
- Sla de private key veilig op of print en bewaar deze bijvoorbeeld in een kluis. Bij het openen van een wallet staat altijd aangegeven hoe je dit moet doen.
- Koop coins en stort deze naar je coin adres
- Niet meer naar omkijken, en over 10 jaar kun je met je private key nog altijd bij je coins en deze verhandelen, verkopen of wat dan ook!
IS EEN WALLET VEILIG?
Een digitale wallet is in principe erg veilig, het grootste risico ligt bij de gebruiker. Je bent zelf volledig verantwoordelijk, er is geen centrale bank die een oogje in het zeil houdt! Zo lang jij de private key als enige bezit én hier een veilige back-up van hebt gemaakt zit je safe. Let er wel op dat je door bijvoorbeeld brand in één keer je private key én back-up kwijt zou kunnen raken!
Er zijn gevallen bekend van gemanipuleerde software om wallets te beheren die transacties naar eigen Ethereum adressen stuurden. Ook is het mogelijk dat je computer geïnfecteerd raakt met malware dat je private key probeert te stelen en je toetsaanslagen registreert om zo achter je wachtwoord te komen.
TIP: Installeer een up-to-date virusscanner en open geen verdachte bijlagen in emails!
Reactie plaatsen
Reacties