Blockchain op een heldere manier uitgelegd

Last update: 28-06-2018

De opvolger van de digitalisering is de automatisering. Wie in de toekomst zou kunnen reizen zal worden geconfronteerd met zelfrijdende auto’s, artificiële intelligentie, enzovoorts. Een techniek die hier sterk aan kan bijdragen is blockchaintechnologie. Dankzij blockchain kunnen namelijk heel wat radartjes uit het dagelijkse leven worden weggehaald waardoor alles een stuk soepeler zal verlopen. En dit zorgt weer voor kostenbesparingen. Niet voor niets zijn tal van (grote) bedrijven actief met de implementatie van blockchain binnen de bedrijfsprocessen.

Openbaar en permanent

Blockchain, oftewel een blokketen, is in feite een register voor de opslag van data. Alle handelingen, of het nu transacties zijn of processtappen, worden vastgelegd in het register. Tot zover zou je het kunnen vergelijken met een excelbestand. Maar blockchain is veel meer dan dat. Het bijzondere aan dit register is dat deze openbaar is en dat iedere wijziging gecontroleerd wordt door het hele netwerk. Als blockchain al op een excelbestand lijkt dan toch zeker op een bestand in the cloud waaraan meerdere partijen tegelijk, realtime kunnen werken én deze kunnen uitbreiden. Vanwege de gezamenlijke validatie is de foutmarge 0 en vindt er pas goedkeuring plaats als er aan alle parameters is voldaan. Elke handeling is gezamenlijk goedgekeurd en onomstotelijk vast als zijnde correct. Je kunt dus volledig vertrouwen op de blockchain.

Privacy

Een open netwerk dat voor iedereen toegankelijk is klinkt als een flinke inbreuk op de privacy. Toch is dit juist niet het geval. De blockchain garandeert namelijk de privacy door cryptografische versleuteling. Alleen jij bent eigenaar van je eigen sleutels, de derde partij die voorheen nodig was is voortaan dus geen eigenaar meer van jouw sleutels!

Bitcoin als pionier

De eerste keer dat blockchaintechnologie een hoge vlucht nam was op het moment dat de cryptocurrency Bitcoin hier gebruik van ging maken. We spreken hier over het jaar 2009 alweer! In het geval van Bitcoin zorgde blockchain ervoor dat er geen derde partij meer nodig was om transacties in goede banen te leiden. De centrale database zorgt ervoor dat frauduleuze transacties tot het verleden behoorden. Gebruikers konden met behulp van blockchain rechtstreeks naar elkaar overmaken op een veilige, snelle en voordelige manier. In navolging van Bitcoin gingen duizenden andere cryptocurrencies gebruik maken van blockchaintechnologie. Ethereum is ook een bekend initiatief met een eigen blockchainnetwerk. De blockchain van Ethereum is geschikt voor de creatie van slimme contracten, oftewel smart contracts.

Smart contracts

De smart contracts bieden de mogelijkheid om verschillende partijen en bijvoorbeeld bedrijfsprocessen rechtstreeks met elkaar te laten samenwerken op de blockchain op een decentrale manier en zonder twijfel over de validiteit van de data en gegevens.

Blockchain in de praktijk

Blockchain is binnen tal van markten in te zetten, bijvoorbeeld in de logistiek, de bancaire sector of bijvoorbeeld de zorg. Wellicht vraag je je af hoe dit er in de praktijk uitziet.

  • Neem bijvoorbeeld de zorgsector. Hier zouden klanten (particulieren) op basis van het afgenomen pakket automatisch een voorgeprogrammeerd zorgsaldo kunnen krijgen, waarbij na behandelingen deze automatisch worden afgeschreven. De blockchain zou hierbij zorgen voor toetsing aan contracten en wet- en regelgeving. Ook kan blockchain de validatie van facturen verzorgen en eventuele geldstromen laten circuleren. Het zou dan zelfs mogelijk zijn om dit aan te laten sluiten op eventuele zorgtoeslagen inclusief verrekeningen. Tenslotte kan er een volledig veilig dossier worden aangelegd waartoe alleen de betrokkenen toegang hebben. Veiliger, sneller, goedkoper en foutbestendiger!

KUNNEN WIJ JE VERDER HELPEN?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.